Dionysos Dithyrambosları / Friedrich Wilhelm Nietzsche / İş Bankası Kültür Yayınları
Nietzsche, geleneksel din, ahlak ve felsefe anlayışlarını kendine özgü yoğun ve çarpıcı bir dille eleştiren en etkili çağdaş felsefecilerdendir. Bonn Üniversitesi’nde teoloji okumaya başlayan Nietzsche daha sonra filolojiye yöneldi. Leipzig Üniversitesi’nde öğrenimini sürdürdü, henüz öğrenci iken Basel Üniversitesi filoloji profesörlüğüne aday gösterildi. 1869’da sınav ve tez koşulu aranmadan, yalnızca yazılarına dayanarak doktor unvanı verilen Nietzsche profesörlüğü sırasında klasik filoloji çalışmalarından uzaklaştı ve felsefeyle uğraşmaya başladı. Tragedyanın Doğuşu, Zamana Aykırı Bakışlar, İnsanca Pek İnsanca, Tan Kızıllığı, Şen Bilim, Böyle Söyledi Zerdüşt, İyinin ve Kötünün Ötesinde, Ahlakın Soykütüğü, Ecce Homo, Wagner Olayı, Dionysos Dithyrambosları, Putların Alacakaranlığı, Antichrist, Nietzsche Wagner’e Karşı başlıca büyük eserleri arasında yer almaktadır.
Dionysos Dithyrambosları, filozof Nietzsche´nin en önemli şiir toplamıdır. Zerdüşt döneminde yaşadığı yücelme duygusuyla başladığı şiirlerden oluşan toplamı, çıldırmasından birkaç gün önce düzenlemiş ve temize çekmiş, ayrı bir kitap olarak tasarlamıştır. Kendinden geçmenin ve sanatın tanrısı Dionysos´un şarkılarına göndermede bulunan toplam, şair-filozofun en yoğun yaşantıları ile en hafif alaylarını, düşünülmüş coşkunluklar biçiminde bir araya getirir. Şiirlerin tamamının çevirisini Nietzsche´nin kendi elyazmasına dayanan düzenleme içinde asıllarıyla birlikte sunmaktan kıvançlıyız.
“Bundan böyle bir hasta, yılan zehiriyle zehirlenmiş; bir mahkûm bundan böyle, en zorlu kaderi çekmiş: kendi kuyusunda iki büklüm çalışan, kendi kendinin çukuruna gömülü, kendi kendinin kuyusunu kazan, hoyrat, hantal, bir cest -, yüzlerce külfetle tıka basa dolu, kendiyle başı dertte, bir Bilen! bir kendi kendinin erbabı! Bir bilge Zerdüşt!”