Sosyal Bilimler | Kayda Değer Akademik Metinler

Sosyal Bilimler

Ahmet Cemal'in Eserleri ve Türkçeye Kazandırdığı Eserler - Sayfa 68 / 72 - Sosyal Bilimler
Sosyal Bilimler

Ahmet Cemal’in Eserleri ve Türkçeye Kazandırdığı Eserler

Dionysos Dithyrambosları / Friedrich Wilhelm Nietzsche / İş Bankası Kültür Yayınları

Nietzsche, geleneksel din, ahlak ve felsefe anlayışlarını kendine özgü yoğun ve çarpıcı bir dille eleştiren en etkili çağdaş felsefecilerdendir. Bonn Üniversitesi’nde teoloji okumaya başlayan Nietzsche daha sonra filolojiye yöneldi. Leipzig Üniversitesi’nde öğrenimini sürdürdü, henüz öğrenci iken Basel Üniversitesi filoloji profesörlüğüne aday gösterildi. 1869’da sınav ve tez koşulu aranmadan, yalnızca yazılarına dayanarak doktor unvanı verilen Nietzsche profesörlüğü sırasında klasik filoloji çalışmalarından uzaklaştı ve felsefeyle uğraşmaya başladı. Tragedyanın Doğuşu, Zamana Aykırı Bakışlar, İnsanca Pek İnsanca, Tan Kızıllığı, Şen Bilim, Böyle Söyledi Zerdüşt, İyinin ve Kötünün Ötesinde, Ahlakın Soykütüğü, Ecce Homo, Wagner Olayı, Dionysos Dithyrambosları, Putların Alacakaranlığı, Antichrist, Nietzsche Wagner’e Karşı başlıca büyük eserleri arasında yer almaktadır.

Dionysos Dithyrambosları, filozof Nietzsche´nin en önemli şiir toplamıdır. Zerdüşt döneminde yaşadığı yücelme duygusuyla başladığı şiirlerden oluşan toplamı, çıldırmasından birkaç gün önce düzenlemiş ve temize çekmiş, ayrı bir kitap olarak tasarlamıştır. Kendinden geçmenin ve sanatın tanrısı Dionysos´un şarkılarına göndermede bulunan toplam, şair-filozofun en yoğun yaşantıları ile en hafif alaylarını, düşünülmüş coşkunluklar biçiminde bir araya getirir. Şiirlerin tamamının çevirisini Nietzsche´nin kendi elyazmasına dayanan düzenleme içinde asıllarıyla birlikte sunmaktan kıvançlıyız.

“Bundan böyle bir hasta, yılan zehiriyle zehirlenmiş; bir mahkûm bundan böyle, en zorlu kaderi çekmiş: kendi kuyusunda iki büklüm çalışan, kendi kendinin çukuruna gömülü, kendi kendinin kuyusunu kazan, hoyrat, hantal, bir cest -, yüzlerce külfetle tıka basa dolu, kendiyle başı dertte, bir Bilen! bir kendi kendinin erbabı! Bir bilge Zerdüşt!”

 

sosyalbilimler.org’da yayımlanan metin, video ve podcastlerin paylaşıldığı Telegram grubuna katılmak için buraya bakılabilir. Söz konusu grubun, kuruluş nedeni, işleyiş, güvenlik hususu, sorumluluklar ve diğer detaylar için bu sayfa incelenebilir.


sosyalbilimler.org'da yayımlanan çalışmalar ile ve yeni çıkanlar arasından derlenen kitapların yer aldığı haftalık e-posta bültenine ücretsiz abone olmak için bu sayfa incelenebilir.

Telegram Aboneliği


sosyalbilimler.org’da yayımlanan metin, video ve podcastlerin paylaşıldığı Telegram grubuna katılmak için buraya bakılabilir. Söz konusu grubun, kuruluş nedeni, işleyiş, güvenlik hususu, sorumluluklar ve diğer detaylar için bu sayfa incelenebilir.

sosyalbilimler.org’a Katkıda Bulunabilirsiniz.

sosyalbilimler.org'da editörlük yapabilir, kendi yazılarını yayımlayarak blog yazarımız olabilir veya Türkçe literatüre katkı sağlamak amacıyla çevirmenlik yapabilirsin. Mutlaka ilgi alanına yönelik bir görev vardır. sosyalbilimler.org ekibine katılmak için seni buraya alalım!

Bizi Takip Edin!

Sosyal Bilimleri sosyal ağlardan takip edebilir, aylık düzenlenen kitap çekilişlerimize katılabilirsiniz.