sosyalbilimler.org “Türkiye Klasikleri” başlığı altında, Türkiye’deki sosyal bilimcilerimizin kendi alanlarında vermiş oldukları ve ilgili literatürde birçok akademisyen tarafından derslerde okutulan, üzerine tartışılan, sıklıkla atıfta bulunulan, nesilden nesile aktarılan metinleri okurlarına ulaştırmayı hedefliyor. sosyalbilimler.org, her hafta .pdf formatında bir “klasik” paylaşarak Türkçe literatürü yaşatmayı ve daha geniş çevrelere ulaştırmayı gaye edinmiştir.
Türkiye’de, son günlerde “Müslüman Kalvinizmi”, “Kalvinist Müslümanlık” ve “İslami Ekonomi” gibi kavramlar sıkça yazılmaya ve duyulmaya başlandı. Elbette bu kavramlar bir kavram fantezisi yapılsın diye oluşturulmuyor. Bu kavramlar, Türkiye’nin yeni bir anlayışla yönetilmesi için yeni dayanaklar olarak sunuluyor.
Yukarıda söylediklerimiz üç kelimeyle özetlenebilir: Din, ekonomi ve siyaset kelimeleriyle… Fakat, bu üç kelimenin gösterdiği din, ekonomi ve siyaset kavramları aynı mahiyette/aynı nitelikte kavramlar değillerdir. Kısaca bilindiği gibi din, bir inançtır; ekonomi, maddi olanakların değerlendirilmesidir; siyaset, yönetim sanatıdır. Elmalarla armutların birlikte toplanmadıkları gibi; din, ekonomi ve siyaset birlikte/bir arada toplanamazlar; birbirleriyle karıştırılamazlar. Karıştırılamazlar, çünkü bu üç olgunun işlevleri birbirlerine benzemezler; bu işlevler hukukta da farklı işlevler olarak algılanırlar. Başka bir deyişle, bu işlevler birbirlerine indirgenemezler. Din, ekonomi ve siyaset olarak bu kavramları birbirleriyle karıştırmak, bir kısım sosyoloğun ve benim de düşündüğümüz gibi; ilkel bir karışıklık yaratmak anlamına gelir.
sosyalbilimler.org Türkiye Klasikleri – 21
- Yazar: Doğan Ergun
- Makale Başlığı: Müslüman Kalvinizmi Dedikleri…
- Kaynak: Doğan Ergun, “Müslüman Kalvinizmi Dedikleri…”, memleket, SİYASET YÖNETİM, Cilt: 3, Sayı: 8, 2008/8, s.1-6.
- Söz konusu makaleyi .pdf formatında indirmek için buraya tıklayınız.