2015 yılına veda ederken Sosyal Bilimler, okurlarının kütüphanesine katkı sağlamak için çekilişle babil.com’dan ₺100 hediye çeki vermişti. Yapılan çekilişe katılım 31 Aralık 2015 saat 23:59’da sona ermişti. Paylaşılması / RT edilmesini istediğimiz görsel Facebook’da 28.619 kişiye ulaşmış ve 631 kişi paylaşmış; Twitter’da ise 41.801 kişiye ulaşmış ve 654 kişi ilgili görseli retweet etmişti. 1 Ocak 2016 saat 20:00’de Periscope’dan yaptığımız canlı yayın ile kura çekilişimizi gerçekleştirmiş ve Tuğçe Caner adlı okur söz konusu çekişin talihlisi olmuştu.
Bir önceki editör notunda duyurmuş olduğum karar üzerine her ay sonu Sosyal Bilimler çekilişle okurlarına bir kitap hediye edecekti. Bunu bir ay aksatsak da gerçekleştirdik. Aksatma sebebimiz de bizi hayli yoran, çileden çıkaran bir durumdu. Aksilikler üst üste gelir… Ocak ayının sonuna yaklaşırken sitemize o ayki ziyaret trafiğinin fazla olmasından dolayı aylık trafik bantı aşıldı. Bunun çözümü çok kolaydır normalde ek bir ödeme ile o aya ilişkin bant genişliği satın alınır hosting firmasından. Fakat çalıştığımız firma olan Turkishost‘tan bir türlü geri dönüş alamıyorduk. Mail ve telefonlara cevap verilmiyor, destek taleplerine geri dönüş yapılmıyor ve sitelerinden online alışveriş ve hosting / domain yenileme işlemleri yapılmıyordu. Çok sonra hem Ekşi Sözlük hem de Şikayet Var’da yazılanlardan öğrendik ki firmanın faaliyeti mahkeme kararı ile durdurulmuştu. Konu hakkında yasal sürece başvurulacakken bizi aradılar. Firma ortakları hakkında yürütülmekte olan bir dava sebebiyle firmanın işlem yapılması engellenmişti. Buna en “hafif” tabirle hukukun iletişim teknolojilerini ıskalaması diyebiliriz. Hakim için faaliyeti durdurma kararı vermek çok kolaydır, binlerce müşterinin düşeceği sıkıntılı durum hiç düşünülmez. Birçok kişi bu süreçten ciddi zararlar gördü. Turkishost sonrasında yeniden faaliyete geçtiğini duyursa da birçok müşterisini kaybetti. Sosyal Bilimler’de bu müşterilerden biriydi. Platformun host ve domainini uzun araştırmalar sonucunda Yeşil Beyaz İnternet Hizmetleri‘ne taşıdık. Firma merkezinin Türkiye’de olması (birçok hosting firması vergi muafiyetlerinden ötürü Kıbrıs’ta konuşlanmış durumdadır, Turkishost da o şekildeydi) bir avantajdı. Taşınma sırasında hayli yardımcı oldular. Şu ana kadar bir sorun yaşanmadı. Bizim için bir süre yayım faaliyeti durmuştu. Ocak 2016’da da bu sebeple kitap çekilişi yapamadık. Turkishost’tan uzak durunuz!
Şubat ve Mart ayının kitap çekilişleri için sosyal bilimlerin yeni yayınevlerinden Heretik Yayıncılık‘ı ve onun çıkardığı İlişkisel Sosyal Bilimler Dergisi: Modus Operandi‘yi seçtik. Şubat çekişilinde; Erving Goffman’dan “Tımarhaneler: Akıl Hastalarının ve Kapatılmış Diğer Kişilerin Toplumsal Durumu Üzerine Denemeler” ve Howard S. Becker’dan “Mesleğin İncelikleri: Sosyal Bilimlerde Araştırma Nasıl Yürütülür?” kitaplarını hediye ettik. Şubat ayı kitap çekilişimizde çekiliş görselimiz Facebook’ta 30.258 kişiye Twitter’da ise 16.586 kişiye ulaşmıştı. Söz konusu çekilişin talihlileri; Goffman için Beyza Aka ve Becker için Gamze Tek idi. Mart ayının kitap çekilişinde ise Modus Operandi Dergisi’nin yayımlanmış tüm sayılarını 2 okurumuza hediye ettik. Mart çekilişi için belirttiğimiz görsel 4 gün içerisinde sosyal medya hesaplarımızda 65 bin kişiye ulaştı. Bu Sosyal Bilimler için zirveydi. Mart ayının talihlileri ise Defne Nazlı Baş ve Eda Apaydın oldu.
Bu arada Sosyal Bilimler Akademi Söyleşileri‘ne kaldığı yerden devam etti. Dokuz Eylül Üniversitesi Sosyoloji Bölümü Başkanı Prof. Dr. İbrahim Kaya ile İzmir’de bir söyleşi gerçekleştirdik. “İslam Nedeniyle veya İslam Adına Birey ve Kurumların Üzerinde Egemenlik Kuruldu” başlığıyla verdiğimiz söyleşide Kaya ile özellikle “Sosyal Teori ve Geç Modernlikler: Türk Deneyimi” adlı çalışması üzerinden; modernlik, çoklu modernlik, gecikmiş modernlik, Türk modernleşmesi, ulus devlet inşası, İslam ve modernlik, Kürt meselesi, din – devlet ilişkisi, Diyanet İşleri Başkanlığı ve Gezi Parkı meselesi üzerine uzun ve keyifli bir söyleşi gerçekleştirdik.
Mart ortasında Sosyal Bilimler için aranılan kanlardan biri bulundu! Ne zamandır film okuması yapabilecek, sinema üzerine yazılara yazabilecek birini arıyorduk. Şansımız yaver gitti. İşin ehli olan Zeynep Şenel Gencer Hoca sinema editörümüz oldu. Zeynep Hoca, İstanbul Bilgi Üniversitesi, İletişim Fakültesi Sinema ve Televizyon bölümünü bitirdikten sonra, eğitimine New York Film Akademi’de devam etti. Sitemizdeki ilk yazısı; Costa-Gavras tarafından 1969 yılında Vassilis Vassilikos’un yazdığı aynı adlı bir romandan beyazperdeye uyarlanan siyasal serüven türünde, 1969 Cannes Film Festivali’nde Jüri Ödülü kazanan bir Fransız filmi; Z (Ölümsüz) idi. Sinema kategorisine bir göz atmalısınız.
Her editör yazısında değindim bunda es geçmem olmaz. Başvurup yarıda bırakanlar, yola hiç başlamadan da bırakanlar olsa da editörlük konusunda taşlar biraz yerine oturmaya başladı. İnsanlarla editör alımı konusunda her şey açıkça konuşuluyor, anlaşmaya varılıyor ama icraat noktasına gelindiğinde maalesef yerine getirilmiyor. Siyasetimizin nadide göstergelerinden olan “Laf çok icraat yok!” söyleminin sosyal bilimler alanına da yansımış olmasını elbette “normal” karşılıyorum. Buraya kadar ki süreçte editörlük anlamında sorumluluklarını düzenli olarak yerine getiren ve hem kendisi hem de site için çabalayan Edebiyat Editörü Kübra Keskendir‘e, Sosyoloji Editörü Ayşe Çandır‘a ve Çevirmen Müleyke Barutçu‘ya ayrıca teşekkür etmeliyim. Onların yeri ayrıdır. Editörlük başvuruları her daim devam etmektedir. İlgilenenler buraya bakabilir. Özellikle Adobe Photoshop, Adobe Illustrator vb. uygulamaları kullanmayı bilen, platform içindeki ve sosyal medya hesaplarında kullanılmak üzere çeşitli alanlarda kitap tanıtımı, duyuru, ilan vb. görsel çalışmalar hazırlayabilecek gönüllü görsel tasarımcı arkadaşlar arıyoruz. “Bu devirde gönüllü iş mi olur!” demeyin. Nesli tükenmekte olan bizleri yalnız bırakmayınız!
Bir önceki editör yazımızda belirttiğim üzere sitemiz yola çıkarken ortaya koyduğu “index oluşturma” amacı ile uyuşmadığı için amaç noktasında bir değişikliğe gitmek durumunda kalmış yerini kayda değer akademik metinler yayımlamaya bırakmıştı. Ve bu amaç Sosyal Bilimler’in ilk sloganını ortaya çıkarmıştı; “Kayda Değer Akademik Metinler”. Bunun üzerine indexleme üzerine kurduğumuz temayı da yeni amacımıza yönelik olarak değiştirdik. Yeni temamızda eskisine oranla görselliğe ve sadeliğe daha çok önem verdik. Hem bu değişiklikte hem de sitenin kurulduğu ilk andan itibaren hem teknik konularda hem de alınan önemli kararlarda imzası olan sitemizin Genel Yayın Koordinatörü ve Web Geliştiricisi olan kadim dostum Ahmet Burak Bal‘a da ayrıca teşekkür ederim.
Nisan ayına geldiğimizde ise belirli aralıklar bize sorulan “yazımızı yayımlayabilir miyiz?” sorularına istinaden ve sitedeki ağır akademik havayı biraz dağıtması açısından siteye dışarıdan (telif ödenmeyen!) telif yazılar almaya başladık. İster bir defaya mahsus olsun isterse de düzenli aralıklarla sitemizde yazmak isteyen herkese şu şartları yerine getirmek koşuluyla kapımız açıktır. Yazım on binlerce sosyal bilim okuruna ve akademisyene ulaşsın istiyorsanız sizi blog yazarımız olmaya davet ediyorum. Ankara Üniversitesi Dil ve Tarih-Coğrafya Fakültesi’nde anadal da Antropoloji, çift anadal da Sosyoloji bölümünü bitirmiş ve aynı üniversitenin Sosyal Bilimler Enstitüsü, Kadın Çalışmaları anabilim dalında yüksek lisansını tamamlamış olan Tolga Ulusoy; “Bir Kadın Olarak Susmak” ve Sesin Cinsiyeti başlıklı yazısı ile bu kategorimizin ilk yazısını da yazmış oldu. Tolga aynı zamanda Sosyal Bilimler’in blog yazarı da oldu.
Sosyal Bilimler’in Nisan 2016 çekilişi ise tam anlamıyla bir bomba niteliğinde. Geçtiğimiz günlerde sessiz sedasız dördüncü kitabını yayımlayan ve -maalesef- pek de “tanınmayan” (hiçbir zaman derdi bu olmamıştır, tam da bu yüzden ayrı bir saygı duyulasıdır) ama herkesin tanımasını gerektiğini düşündüğüm ve şahsen de tanıştığım, kıymetli hocam ve dostum Özgür Taburoğlu‘nun Metis Yayınevi ve Doğu Batı Yayınevleri’nden yayımlanmış kitaplarını hediye ediyoruz. Nisan ayının sonuna kadar katılımı devam edecek olan çekilişte şu kitapları hediye edeceğiz; Metis’ten “Dünyevi ve Kutsal, Modernlerin Maneviyat Arayışları” ve Doğu Batı’dan “Resim, Söz ve Yazı, İmge Yaratmanın ve Bozmanın Yolları”, “Kent Efsaneleri, Zamanımızın Batıl İnançları ve Takıntıları” ve son kitabı “Boşluk Aşırılık ve Keyfilik”. İtiraf etmeliyim ki böylesi bir set ne yazarın kendisinde ne de bu satırları yazan genel yayın yönetmeninde var!
Nisan ayının bir güzelliği ise yeni bir kategorinin Sosyal Bilimler’e kazandırılması: Medya ve İletişim Çalışmaları. Kategorinin açılmasını ve editörlüğünü üstlenmek isteyen Sezer Ahmet Kınacı “Herman ve Chomsky’den Bir Propaganda Modeli” başlıklı Chomsky ve Herman’ın “Rızanın İmalatı: Kitle Medyasının Ekonomi Politiği” adlı kitabından sunduğu makale ile bu kategorinin ilk makalesini de sunmuş oldu. Bu metinde kendisinin deyimiyle; araştırmacılar Amerika Birleşik Devletleri’ni odağa alarak medyanın makro düzeyde yapısal işleyişini ve sorunlarını çözümlemek için geliştirdikleri modeli tanımlamakta ve açıklamaktadır. İdeolojik bir aygıt olan medya ile gene ideolojik bir amaç taşıyan propaganda arasındaki girift ilişkinin somut örnekler verilerek serimlendiği bu çalışmayı okuyucularımızın ilgisine sunuyoruz.
Son olarak geçtiğimiz günlerde (25 Nisan 2016) Facebook hesabımızda 6000 takipçiyi aştık. İlk editör yazımda 500’lerden bahsettiğimi hatırlıyorum. Zaman ne de çabuk geçiyor. Twitter hesabımızda ise durum Facebook kadar değil. Bu yazının yazıldığı anda FB hesabında; 6.063 beğenen, TW hesabında ise 1.337 takipçi var. 9. ayını dolduran Sosyal Bilimler ağır aksak yoluna devam ediyor. Derdimiz akademik anlamda “iş yapmak”. Türkiye gibi akademyanın can çekiştiği şu günlerde böylesi bir şey elbette zor. Yardımcı olan, yol açan, destek olan herkese canı-ı gönülden teşekkür ederim.
Talha Dereci, Genel Yayın Yönetmeni
editor@sosyalbilimler.org
Yorum Yazın