Sosyal Bilimler | Kayda Değer Akademik Metinler

Sosyal Bilimler

Göç Dergisi'nin 6. Sayısı Yayımlandı - Sosyal Bilimler
Sosyal Bilimler

Göç Dergisi’nin 6. Sayısı Yayımlandı

2014 yılında yayın yaşamına başlayıp büyük bir gelişim göstererek, Göç ve Edebiyat / Göç ve Çocuk özel sayılarının yanında birbirinden ilginç ve araştırma-inceleme odaklı çok sayıda makaleye yer vermiş olan Göç Dergisi’nin, 4. yılında, 4. cildin ilk sayısını okurla buluşturmaktan büyük kıvanç duyuyoruz.

Yayımlanan makalelerin geneline izleksel olarak baktığımızda; Türkiye’deki göç çalışmalarından, uluslararası göç kuramlarına; Avrupa’ya Türk göçünden, sınır güvenliği konularına; Nedim Gürsel, Fakir Baykurt, Zülfü Livaneli gibi göç yazını yazarlarının romanlarının incelemelerinden, göç/göçer yazını üzerine kuramsal denemelere; ulusötesi göçlerden, diyasporanın oluşumuna; Suriyeli çocuk işçilerden, göçmen çocukları eğitim sorunlarına eğilen birbirinden ilginç ve üstün bilimsel nitelikli makaleler dergimizde yer almıştır. Bundan sonraki saylarda da ulusal ve ulusötesi göç ile göç ve edebiyat-kültür-dil konularında yazılar yazmak üzere, siz değerli araştırmacıları dergimizde görmekten onur duyacağız.

Göç Dergisi, Türkiye’de hem akademide hem de genel kamuoyunda son yıllarda oldukça ilgi odağı olan göç çalışmaları için çok önemli bir boşluğu doldurmakta ve gündemi belirleyen konulara eğilerek, ulusötesi yayın yapmak isteyen Türk akademisyenler için de son derece yetkin ve etkin bir bilimsel platform oluşturmaktadır. Göç Dergisi, aynı zamanda, Migration Letters ile birlikte 2012 yılından beri dünyanın değişik üniversiteleri ile ortaklaşa düzenlenen The Migration Conference dizisini desteklemektedir.

Her yıl yüzlerce katılımcı ile gerçekleşmekte olan The Migration Conference dizisinin sonuncusu 23-26 Ağustos 2017 tarihleri arasından Yunanistan’ın başkenti Atina’da Harokopio Üniversitesi kampüsünde gerçekleşecektir. Konferans, göç alanında çalışan uzmanların, genç araştırmacıların, öğrencilerin ve göç politikası düzenleyici ve uygulayıcılarının göç alanlarındaki bilgilerinin paylaşılacağı büyük bir bilgi şöleni olarak göç çalışmalarına ışık tutmayı sürdürecektir. Her yıl olduğu gibi bu yıl da konferansa olan ilgi artarak sürmekte, gene Kuzey Amerika, Asya, Afrika, Avrupa yanında Türkiye’den de yüzlerce katılım başvurusu alınmıştır. Göç çalışmalarına artan ilgi konusunda Göç Dergisi’nin 1. sayısında İbrahim Sirkeci ile Mustafa Yüceşahin şu saptamayı yapmaktadırlar: “Elektronik veri tabanlarında yapılacak basit bir incelemeyle bile Türkiye’den ve Türkiye’ye göçler ile yurtdışında yaşayan Türkiyeliler ve/veya ilgili nüfuslar üzerine yapılan çalışmaların sayısının son yıllarda katlanarak arttığı görülmektedir. Özellikle son 10 yılda hem konu hem de ilgili literatüre katkı yapan akademisyenlerin alan çeşitliliğinin arttığını da söylemek mümkündür.” (Sirkeci & Yüceşahin, 2014, s. 1). Bu yönde genişlemenin devam edeceğini öngörüyoruz.

1950’li yıllarda köyden kente doğru büyük bir içgöç devinimi yaşayan Türkiye, 60’lı yıllarla birlikte Türkiye’den Almanya’ya ve başka Avrupa ülkelerine doğru gerçekleşen kitlesel dışgöç kavramıyla tanışmış, 90’lı yıllarda ise Irak Savaşı örneğinde olduğu gibi çevremizde gelişen savaşlar nedeniyle dışardan göç almaya başlamış, bu durum Arap Baharı’ndan sonra 2010’lu yıllarda başlayan Suriye İç Savaşı ile birlikte daha büyük kitlesel göçlere ev sahipliği yapmaya başlamıştır.

Göç konusuna artan ilginin disiplinli ve sistematik analizlerini ve tartışmaları derli toplu olarak okuyucuya sunan bir mecra olarak Göç Dergisi’nin önemli bir alan açtığını düşünmekteyiz. Bu sayıda da yine birbirinden ilginç beş makale ve bir kitap inceleme yazısı paylaşıyoruz. Her sayıda olduğu gibi bu sayıda da iki önemli çeviri makalesini okuyucularımıza sunuyoruz.

Göç Dergisi editörleri olarak bundan sonraki sayılar için de göç ile ilgili tüm paydaşları alan kısıtı olmaksızın göç kuramı ve yöntembilimi; iletişim, medya ve hareketlilik; ulusal ve ulusötesi göçler ve göç kentleri; göç ve cinsiyet; çingene araştırmaları; göç hukuku ve siyasası; edebiyat, dil, sinema, sanat, ekin ve göç; çatışma, savaş ve göç; göç ve uyum, ayrımcılık ve katılım; diyaspora ve kimlik; para transferi ve gelişim; göçerler ve yeni uygulayımlar, AB göç siyasaları gibi konularda dergimize makale göndermeye çağırıyoruz.

Bunun yanında Göç Dergisi daha genel anlamda insan hareketliliği üzerine yayınlanmış kitap eleştirisi ve tanıtımına da yer vermekte, tüm yayınlarını açık erişimle genel ağ kullanıcılarına sunmaktadır. Özverili bir ortak çalışmanın ürünü olan dergimizin sürekliliği açısından, okurlarımızdan çevrimiçi sürüm abonelik işlemlerine yönelmelerini ve dergiyi kurumsal kütüphanelere tavsiye etmelerini rica ediyoruz. Son olarak, yazarlarımıza, çeviri yapan arkadaşlarımıza ve bu sayının ortaya çıkmasında bize destek olan, yüreklendiren, hakem ve danışma kurullarında görev alan tüm bilim adamlarına, düzeltme, sayfa düzeni, baskı ve dizgiye katkıda bulunan ve derginin hem çevrimiçi hem de basılı olarak üretilmesine katkı sağlayan arka-daşlarımıza teşekkürü bir borç biliriz.

Sayı içeriğine buradan ulaşılabilir.

Ali Tilbe
Göç Dergisi, Co-Editor
alitilbe@hotmail.com
gocdergisi.com

Kaynakça

Sirkeci, İ., & Yüceşahin, M. (2014). Editörden: Türkiye’de göç çalışmaları. Göç Dergisi, 1(1), 1-10. http://tplondon.com/dergi/index.php/ gd/article/ view/2 adresinden erişildi.

sosyalbilimler.org’da yayımlanan metin, video ve podcastlerin paylaşıldığı Telegram grubuna katılmak için buraya bakılabilir. Söz konusu grubun, kuruluş nedeni, işleyiş, güvenlik hususu, sorumluluklar ve diğer detaylar için bu sayfa incelenebilir.


sosyalbilimler.org'da yayımlanan çalışmalar ile ve yeni çıkanlar arasından derlenen kitapların yer aldığı haftalık e-posta bültenine ücretsiz abone olmak için bu sayfa incelenebilir.

Yorum Yazın

Bu site, istenmeyenleri azaltmak için Akismet kullanıyor. Yorum verilerinizin nasıl işlendiği hakkında daha fazla bilgi edinin.

Telegram Aboneliği


sosyalbilimler.org’da yayımlanan metin, video ve podcastlerin paylaşıldığı Telegram grubuna katılmak için buraya bakılabilir. Söz konusu grubun, kuruluş nedeni, işleyiş, güvenlik hususu, sorumluluklar ve diğer detaylar için bu sayfa incelenebilir.

sosyalbilimler.org’a Katkıda Bulunabilirsiniz.

sosyalbilimler.org'da editörlük yapabilir, kendi yazılarını yayımlayarak blog yazarımız olabilir veya Türkçe literatüre katkı sağlamak amacıyla çevirmenlik yapabilirsin. Mutlaka ilgi alanına yönelik bir görev vardır. sosyalbilimler.org ekibine katılmak için seni buraya alalım!

Bizi Takip Edin!

Sosyal Bilimleri sosyal ağlardan takip edebilir, aylık düzenlenen kitap çekilişlerimize katılabilirsiniz.