sosyalbilimler.org #SerbestDüşünceMekanları başlığı altında, zaman, mekân ve aktörlerden bağımsız olarak, ülke atmosferinden birinci dereceden etkilenen üniversitelerin / akademinin içinde bulunduğu durumu yetersiz gören ve düşüncenin serbest hareketini, akademik, bilimsel, siyasi, sosyal, ahlakî güzergâhlarını izlemek zorunda olmadan, bu kurumların dışında takip edenlerin arayış duraklarını vitrine çıkarmayı hedeflemektedir. Sivil, bağımsız, her türlü konunun tartışma kültürü içinde münazara edilebildiği, gizli bir ajandası olmayan, herhangi bir kişi, kurum, parti veya oluşumun sözcüsü olmayan Serbest Düşünce Mekânları‘nın varlığını önemsiyoruz. sosyalbilimler.org olarak bu mekânların daha çok ve ilgili kitleye ulaşabilmesi için; web sitemiz, sosyal medya kanallarımız ve e-bülten yayınlarımızla bu sürece destek vermek istediğimizi belirtiriz. Bulunduğunuz şehirdeki Serbest Düşünce Mekanları‘nı okur ve takipçilerimizle buluşturmak isterseniz editor@sosyalbilimler.org adresine mail atabilirsiniz.
Khora Felsefe Atölyesi, Ağustos 2017’de kuruldu. Uzun süre hayal edilmişti. Felsefe çalışılacak, felsefe düşünülecek bir yeri hayal etmek bile Türkiye için oldukça tuhaf. Eğer burası bir okul, akademi, maddi destekçileriyle bir dernek olmayacaksa bu zor ekonomik şartlarda böyle bir mekân nasıl ayakta durabilir? Düşünmek istediğinizde ve bir şeyleri sorguladığınızda, “felsefe yapma”, “bu kadar derin düşünme” diye hemen susturulduğunuz bir toplumda kariyer, diploma, daha çok kazanç gibi pratik bir amaca hizmet etmeyen bir yer açmak riskli olmayacak mı? Ama zihinde bir hayal, sanki sizden bağımsız, istemsizce büyüyüp gelişiyorsa yakanızı kolay kolay bırakmaz. Çünkü o hayal, gerçekte güçlü bir amaca bağlanmıştır ve deniz ne kadar dalgalı olursa olsun sizi açıklara sürükler. Bu amacın bir yanı elbette kişisel: Kurucu, hayatını tümüyle felsefeyle doldurmak istiyor. Diğer yanı ise felsefenin görünür ve hayatımızda olması. Felsefe, hayatımızda olmalı çünkü karmaşık düşüncelerimize sağlam yollar çizebilmek felsefi düşünme ile mümkün. İşi kavgaya dökmeden tartışabilmek, ezberletildiği gibi değil düşünerek konuşabilmek, bozuk akıl yürütmelerin, safsataların içinde kaybolmamak, başka fikirlere sorulara açık olmak, başka açılardan bakabilmek için gerekli. Dünyayı ve kendimizi anlayabilmek onu dönüştürebilmek için hayatımızda olmalı felsefe. Bunun için açık denize çıkmaya değer. Ama bu amacın peşinde koşmak için insana güç veren bir şey daha var: Felsefeyle ilgilenen, onu zihninin besini gibi gören insanların sayısı gittikçe artıyor. Öyleyse açık denizde artık tek başımıza değiliz.
Khora, akademiden bilgi devşiriyor, oradan her daim bilgi akışını açık tutuyor. Ancak denilebilir ki kendisi bir tür anti-akademi. Bilgiyi, felsefeyi sıkıştığı o dar alandan çıkartmak, bilginin üretilip paylaşılmasını akademinin tekelinden çıkartmak istiyor. Farklı alanların geçişkenliğini sağlamak niyetinde. Yöntemlerin, ifade edişin, düşünmenin, tartışmanın tek, mutlak bir biçimi olmadığında ısrarcı. Bilginin, düşünce sağlamlığının yarattığı hayranlık dışında hiyerarşik bir yapı öngörmek onun için kabul edilemez.
Bu türden bir alternatif olma, bir sapak, yeni bir mecra olma hedefi atölyenin adında da gizli. Khora sözcüğü, Platon’un Timaios metninde geçiyor. Temel anlamı yer, alan, mekân, uzay demek. Platon ise sözcüğün anlamını ikili karşıtlığa dayalı bir dünyada üçüncü bir tür olarak tasarlıyor. Her şeyi içinde barındıran, her şeyin varoluşuna imkân veren bir var olma mekânı, var olma hâli. Farklı şeyleri içinde besleyen bir rahim; karşıtların, ayrımların birbirleriyle ilişkilendirilebileceği sessiz büyük bir uzay. Khora Atölye, adını bu kavram çerçevesinden aldı.
Khora’nın belkemiği, felsefe atölyeleri ancak edebiyat, sanat, tarih gibi başka alanlarda da atölyeler, dil dersleri, söyleşiler ya da arkeoloji gezileri yapılıyor. Felsefe atölyeleri, felsefe tarihindeki geleneksel ve çağdaş tartışmaları filozofların kendi metinleri üzerinden inceleyen bir yol izliyor. Bu çalışmaların amacı katılımcılara kendi felsefe yolculuklarında kilit kavram ve fikirleri tanıtmak ve onları anlaşılır kılmak. Yeni konu ve sorular içeren atölyeler eklendiği gibi daha önce yapılmış atölyelerin de belli süreler içinde tekrarlanması söz konusu. Şimdiye kadar yapılmış bazı felsefe atölyeleri şunlar: Temel Kavramlarıyla Felsefe, Sanatı Felsefeyle Anlamak, Etik Sorunlar, Nietzsche, Platon, Aristoteles, Fark ve Namevcudiyet: Derrida, Foucault, Deleuze, Baudrillard, Wittgenstein: Felsefi Soruşturmalar Metni İncelemesi, Platon: Timaios Metni İncelemesi, Metin ve Yorum: Barthes, Derrida, Foucault, Eco, Felsefi Metin Yazma…
Farklı disiplinleri içeren atölye çalışmalarımızın bazıları da şöyle: Nörofelsefeye Kısa Bir Giriş, Gerçekçilikten Postmodernizme Roman Atölyesi, Çağdaş Düşünce Sözlüğü: Khora, Yapı, Post Yapı, Fark, Aralık, Yaratıcı Yazarlık, Sümer Çivi Yazısı Uygulaması.
Devam eden ve gerçekleşecek dil derslerimiz ise şunlar: Latince, Klasik Yunanca, Fransızca, Hollandaca, İspanyolca, İtalyanca, Fransızca Konuşma Atölyesi.
Khora bir ev; işten ya da okuldan çıkıp bazı akşamları gelinen, dostlarla sohbet edilen. Khora, Ankara çok sessiz diyenler, zihin ve dil tutkunları, dünyanın bizi sıkıştırdığı yerden çıkmak, genişlemek, yeni kapılar görebilmek ve yeni yerlere gidebilmek isteyenler için. Khora’ya gelin.
***
Khora Felsefe Atölyesi
- Yetkili İsim: Nil Göksel
- GSM: 0 [531] 701 94 78
- E-Posta Adresi: khora.atolye@gmail.com (Aylık bülten için e-posta atılabilir.)
- Açık Adres: Güvenevler Mahallesi, Güz Sokak, No: 22/1, Aşağı Ayrancı – Çankaya / Ankara
- Sosyal Medya Hesapları: Facebook / Twitter / Instagram