Sosyal Bilimler | Kayda Değer Akademik Metinler

Sosyal Bilimler

Çiğdem Kağıtçıbaşı: Bir Psikoloğun İnsandan Kültüre Uzanma Çabası ve "Çoğunluk Dünya" Tarafında Evrensel Bir Duruş - Sosyal Bilimler
Sosyal Bilimler

Çiğdem Kağıtçıbaşı: Bir Psikoloğun İnsandan Kültüre Uzanma Çabası ve “Çoğunluk Dünya” Tarafında Evrensel Bir Duruş

 

Mart 2017’de, 77 yaşında kaybettiğimiz Türkiye’deki sosyal psikolojinin kurucularından, uluslararası üne sahip Prof. Dr. Çiğdem Kağıtçıbaşı’nın,  insan-aile etkileşimine kültürlerarası bir perspektiften bakan ve uzun yılların ürünü olan çalışmalarının yer aldığı Türkçe kitaplarını sizler için bir araya getirdik. Günümüzde 1.200’ün üzerinde atıf ile, en çok atıf yapılan psikologlardan ve Türk akademisyenlerden biri olan Kağıtçıbaşı, psikolojiyi evrensel hale getirme ve kültüre daha az bağımlı kılma konusunda büyük katkılar sağlamış değerli bir bilim insanıdır. Kağıtçıbaşı, aynı zamanda, toplumda kadının ve çocuğun yeri üzerine yaptığı alan çalışmaları ile kız çocuklarının eğitimi ve kadının toplumsal konumunun güçlendirilmesi konusunda öncü olmuştur. Bu bağlamda, Anne Çocuk Eğitim Vakfı’nda (AÇEV) pek çok sosyal uygulamanın başlatıcısı olmuştur; geliştirdiği anne-çocuk eğitimi ve Erken Destek Projesi Türkiye’nin pek çok ilinde uygulanmaktadır. Kağıtçıbaşı’nın çalışmaları ile yaptığı katkılar yalnızca psikoloji alanı için değil, tüm sosyal bilimler için yol gösterici niteliktedir.

Benlik, Aile ve İnsan Gelişimi: Kültürel Psikoloji / Koç Üniversitesi Yayınları

Bu kitap, Kağıtçıbaşı’nın bundan yaklaşık 10 yıl kadar önce yayımlanmış olan Kültürel Psikoloji kitabının, alanda benlik, aile ve insan gelişimi konularındaki kültürel ve kültürlerarası araştıma ve kuramların çoğalması dikkate alınarak, genişletilmiş ve güncelleştirilmiş baskısıdır. Kağıtçıbaşı bu kitabında kültürün kişisel gelişime etkisini,  “Çoğunluk Dünya” diye adlandırdığı tarafın bakış açısı ve  bağlamsal-gelişimsel-işlevsel bir yaklaşım ile incelemektedir.

  • Eser Adı: Benlik, Aile ve İnsan Gelişimi: Kültürel Psikoloji
  • Yazar: Çiğdem Kağıtçıbaşı
  • Yayınevi ve Yayım Yılı: Koç Üniversitesi Yayınları – 2012
  • Sayfa Sayısı: 464
  • ISBN: 9786055250072

İnsan – Aile – Kültür / Remzi Kitabevi

Kağıtçıbaşı’nın bu kitabı, kültürel yapı ve süreçlerle psikolojik yapı ve süreçler arasındaki dinamik ilişkinin nasıl olması gerektiği ile ilgili açıklamalar getirme çabasını içermektedir. Kitapta, özellikle Türkiye gibi ekonomik gelişme ve endüstrileşme sürecindeki bir toplum için, söz konusu gelişmelerin birey düzeyinde belirli bir psikolojik yapı ve/veya kişilerarası ilişki örüntüleri bağlamında ne tür bir modelin geçerli olabileceği sorusuna yanıt aranmaktadır.

  • Eser Adı: İnsan – Aile – Kültür
  • Yazar: Çiğdem Kağıtçıbaşı
  • Yayınevi ve Yayım Yılı: Remzi Kitabevi – 1990
  • Sayfa Sayısı: 140
  • ISBN: 9789751401809

Günümüzde İnsan ve İnsanlar: Sosyal Psikolojiye Giriş / Evrim Yayınları

Bu kitap, Kağıtçıbaşı’nın bundan yaklaşık 25 yıl kadar önce yayımlanmış olan İnsan ve İnsanlar kitabının, kültürel ve kültürlerarası araştıma ve kuramların çoğalması dikkate alınarak, genişletilmiş ve güncelleştirilmiş baskısıdır. Sosyal psikolojiye bir giriş kitabı olma özelliği taşıyan kitap,  Türkiye’de kullanılan bir sosyal psikoloji kitabının çeviri bir kitap olmasının, ya da yalnızca Amerikan sosyal psikoloji kitaplarındaki bilgileri içermesinin uygun olmaması görüşünden hareketle kaleme alınmıştır. Kitap, farklı kültürel ortamlarda elde edilen bulgular konusunda da genel bir bilgilendirme sunmaktadır; bu sayede okurlar, edindikleri bilgiler doğrultusunda Türk kültürü ile karşılaştırma yapabilme fırsatı bulmaktadır.

  • Eser Adı: Günümüzde İnsan ve İnsanlar Sosyal Psikolojiye Giriş
  •  Yazar: Çiğdem Kağıtçıbaşı
  • Yayınevi ve Yayım Yılı: Evrim Kitabevi – 2010
  • Sayfa Sayısı: 476
  • ISBN: 9755031958

Lülâ ve Ben: Çifte Anı / Doğan Kitap

Kağıtçıbaşı bu kitabında, çağdaş bir Cumhuriyet kadını ve öğretmen olan annesi Süheyla Çizakça’nın mücadele dolu öyküsünü, kendi öyküsüne katarak kendi cümleleri ile tamamlamakta. Kitap okurlara, Kağıtçıbaşı’nın kadının toplumsal konumunun güçlendirilmesi konusundaki önclüğünün kökenlerini keşfetme fırsatı sunarken, diğer yandan da , insan-aile etkileşiminin önemini bir kez daha hatırlatıyor.

  • Eser Adı: Lülâ ve Ben: Çifte Anı
  • Yazar: Çiğdem Kağıtçıbaşı
  • Yayınevi ve Yayım Yılı: Doğan Kitap – 2015
  • Sayfa Sayısı: 248
  • ISBN: 6050930863

Sıla Derin
Sosyal Bilimler Platformu Psikoloji Editörü
s.derin@sosyalbilimler.org

Yasal Uyarı: Yayımlanan bu yazının tüm hakları Sosyal Bilimler Platformu’na (www.sosyalbilimler.org) aittir. Söz konusu metin, izin alınmadan başka bir web sitesinde ya da mecrada kısmen veya tamamen yayımlanamaz, kopyalanamaz, çoğaltılamaz, dağıtılamaz, içeriğinde herhangi bir değişiklik yapılamaz. Aksi taktirde bir hak ihlali söz konusu olduğunda; Sosyal Bilimler Platformu, 5651 sayılı İnternet Ortamında Yapılan Yayınların Düzenlenmesi ve Bu Yayınlar Yoluyla İşlenen Suçlarla Mücadele Edilmesi Hakkında Kanun ve 5846 Sayılı Fikir ve Sanat Eserleri Kanunu’nun ilgili hükümleri gereğince maddi ve manevi tazminat davası açabilir. Ancak yazının bir bölümü, alıntılanan yazıya aktif link verilerek kullanılabilir. Her türlü alıntı, (her müstakil yazı için) 200 kelime ile sınırlıdır. Alıntı yapılan metin üzerinde herhangi bir değişiklik yapılamaz.

sosyalbilimler.org’da yayımlanan metin, video ve podcastlerin paylaşıldığı Telegram grubuna katılmak için buraya bakılabilir. Söz konusu grubun, kuruluş nedeni, işleyiş, güvenlik hususu, sorumluluklar ve diğer detaylar için bu sayfa incelenebilir.


sosyalbilimler.org'da yayımlanan çalışmalar ile ve yeni çıkanlar arasından derlenen kitapların yer aldığı haftalık e-posta bültenine ücretsiz abone olmak için bu sayfa incelenebilir.

Telegram Aboneliği


sosyalbilimler.org’da yayımlanan metin, video ve podcastlerin paylaşıldığı Telegram grubuna katılmak için buraya bakılabilir. Söz konusu grubun, kuruluş nedeni, işleyiş, güvenlik hususu, sorumluluklar ve diğer detaylar için bu sayfa incelenebilir.

sosyalbilimler.org’a Katkıda Bulunabilirsiniz.

sosyalbilimler.org'da editörlük yapabilir, kendi yazılarını yayımlayarak blog yazarımız olabilir veya Türkçe literatüre katkı sağlamak amacıyla çevirmenlik yapabilirsin. Mutlaka ilgi alanına yönelik bir görev vardır. sosyalbilimler.org ekibine katılmak için seni buraya alalım!

Bizi Takip Edin!

Sosyal Bilimleri sosyal ağlardan takip edebilir, aylık düzenlenen kitap çekilişlerimize katılabilirsiniz.