Sosyal Bilimler | Kayda Değer Akademik Metinler

Sosyal Bilimler

Kılavuz - Sosyal Bilimler
Sosyal Bilimler

Kılavuz

Doküman ve Gönderim

1— Çeviri yapacak kimse, kendisine gönderilen orijinal metni .doc, .docx uzantılı (Microsoft Word) bir doküman ve e-posta eklentisi olarak göndermelidir.

2— Çevrilen metin, size orijinal metnin gönderildiği e-posta adresine yanıt vererek gönderilmelidir. Sosyal Bilimler Editörü ile çeviri yapacak kimsenin e-posta yazışmalarının silsilesi bozulmaması adına bu önemlidir.

Doküman İçeriği

1— Orijinal metin içinde italik veya kalın / bold yazılan yerler varsa çevrilen metinde de ilgili kısım italik veya kalın / bold olmalıdır.

2— Orijinal metin içinde bir bölüm ‘tek’ veya “çift” tırnak içindeyse çevrilen metinde de ilgili kısımlar tırnak içine alınmalıdır.

3— Orijinal metin içinde bir kelime veya kelime grubu üzerinde bir başka web sitesine link (köprü/ bağlantı) verilmişse çevrilen metinde de ilgili kısma orijinal metinde verilen link eklenmelidir.

4— Orijinal metin içinde resim (veya varsa başka bir multimedya dosyası) ve resim alt yazısı varsa çevrilen metnin yer aldığı dosyaya resim eklenmesine gerek yoktur. Fakat resmin bulunduğu satıra bold bir biçimde Resim – 1, Resim – 2 … şeklinde yazılmalı ve varsa resmin altındaki yazı da çevrilip bu ibarelerin yanına/devamına eklenmelidir.

Bazı Önemli Kurallar

1— Eser adları ve yayın adları italik yazılır.

  • Meslek teması Weber’in hiç şüphesiz en bilinen çalışmasının, yani 1904-1905’te iki kısım olarak ilk kez yayımlanan Protestan Ahlakı ve Kapitalizmin Ruhu’nun merkezinde yer alır.

2— Bir eserin içindeki makale, bir kitabın içindeki bir şiir ise “tırnak içinde” yazılır, italik kullanılmaz.

  • Weber, çalışma yeteneğini kademe kademe geri kazandı ve 1903 yılına geldiğinde yazma konusunda yeni bir safhaya başlamıştı. Protestan Ahlakı’nın yanı sıra “Sosyal Bilimde ve Sosyal Politikada ‘Nesnellik’” başlıklı önemli makalesini kaleme aldı.

3— Uzun adı olan eser adları kısa bir adla anıldığında da italik yazılmalıdır.

4— Türkçeye çevrilmemiş eserlerin adları, geçtiği metinde hangi dilde referans veriliyorsa o adla anılmalı ve italik verilmelidir. Metnin içeriği gerektiriyorsa (literatüre yerleşmiş çevirisi tercih edilerek) Türkçesi verilebilir, bu durumda köşeli parantez içinde italik yapılmadan verilmelidir.

  • Kritik der reinen Vernunft [Saf Aklın Eleştirisi], Immanuel Kant’ın 1781’de basılan ve en önemli eserleri arasında kabul edilen kitabıdır.

5— Cümle içinde özne insan ve çoğul ise yüklemde tekil kullanım tercih edilmelidir.

  • Tam tersine, erkekler yükselip alçalan tonlar yerine düşük tonlar kullanmayı tercih eder. [tercih ederler]

6— Çevrilen bir kelimenin orijinalinin de bilinmesine ihtiyaç var veya bilinmesinin iyi olacağı yönünde bir düşünceye varılmışsa orijinal kelime çevrilen kelimenin devamında kapalı parantez içinde italik olarak yazılmalıdır.

  • Sosyal dilbilim basitlik ve karmaşıklığın iki açısı olarak tanımlanabilir. Daha da basite indirgemek gerekirse, toplum dilbilimin [sociolinguistics] ana içeriği dil ve toplumun arasındaki ilişkidir.

7— Nazi Almanyası’nda olanlar [Nazi Almanya’sında olanlar], Genç William Pitt’in İngilteresi’ne bakıp [Genç William Pitt’in İngiltere’sine bakıp]

 

Sosyal Bilimler olarak temel referansımız Necmiye Alpay’ın Türkçe Sorunları Kılavuzu başlıklı çalışması ve sonrasında Türk Dil Kurumu’dur. Alpay ve TDK arasındaki uyumsuzluklarda Alpay tercih edilir.

 

 

 

Versiyon 1.3.
Son Güncelleme: 16 Mayıs 2021
Sosyal Bilimler

Telegram Aboneliği


sosyalbilimler.org’da yayımlanan metin, video ve podcastlerin paylaşıldığı Telegram grubuna katılmak için buraya bakılabilir. Söz konusu grubun, kuruluş nedeni, işleyiş, güvenlik hususu, sorumluluklar ve diğer detaylar için bu sayfa incelenebilir.

sosyalbilimler.org’a Katkıda Bulunabilirsiniz.

sosyalbilimler.org'da editörlük yapabilir, kendi yazılarını yayımlayarak blog yazarımız olabilir veya Türkçe literatüre katkı sağlamak amacıyla çevirmenlik yapabilirsin. Mutlaka ilgi alanına yönelik bir görev vardır. sosyalbilimler.org ekibine katılmak için seni buraya alalım!

Bizi Takip Edin!

Sosyal Bilimleri sosyal ağlardan takip edebilir, aylık düzenlenen kitap çekilişlerimize katılabilirsiniz.