Sosyal Bilimler | Kayda Değer Akademik Metinler

Sosyal Bilimler

Türkiye Klasikleri 18: Afşar Timuçin - Demokrasi İnancı - Sosyal Bilimler
Sosyal Bilimler

Türkiye Klasikleri 18: Afşar Timuçin – Demokrasi İnancı

sosyalbilimler.org “Türkiye Klasikleri” başlığı altında, Türkiye’deki sosyal bilimcilerimizin kendi alanlarında vermiş oldukları ve ilgili literatürde birçok akademisyen tarafından derslerde okutulan, üzerine tartışılan, sıklıkla atıfta bulunulan, nesilden nesile aktarılan metinleri okurlarına ulaştırmayı hedefliyor. sosyalbilimler.org, her hafta .pdf formatında bir “klasik” paylaşarak  Türkçe literatürü yaşatmayı ve daha geniş çevrelere ulaştırmayı gaye edinmiştir.

Tarihin akışını, bu arada özel olarak düşünce tarihinin gelişimini iyi bilmeyenler demokrasinin insanlar için çok eski bir amaç ve hatta bazı koşullarda çok eski bir alışkanlık olduğunu düşünebilirler. Batılı kaynaklar yunan demokrasilerini övmekle bitiremiyorlar. Bazı kültür tarihçileri yunan uygarlığından önceki uygarlıklarda ilkel demokrasi diye adlandırılabilecek bir uygulamanın söz konusu olduğunu bildiriyorlar. İlkel demokrasiler toprakta üretimin yaşam için büyük bir dayanak hatta tek kaynak olduğu dönemlerde toprak sahiplerinin ortak karar üretmek zorunda olmalarının getirdiği bir uygulamadan başka bir şey değildir. Daha sonra Makedonya’da büyük toprak sahipleri aralarından birini kral seçerken böyle bir birlikte karar oluşturma zorunluluğunun belirleyiciliği altındaydılar. Eski zamanda demokrasiye benzer demokrasiler gene de iyi kötü yunan demokrasileridir, onların da o çok sınıflaşmış toplum düzeninde birer önder demokrasileri olduğunu unutmamak gerekir.

Sosyal Bilimler Platformu, Türkiye Klasikleri – 18

  • Yazar: Afşar Timuçin
  • Makale Başlığı: Demokrasi İnancı
  • Kaynak: Afşar Timuçin, (2008), Felsefeden Estetiğe, Ankara: Hayal Yayınları, ss. 31-36.
  • Söz konusu makaleyi .pdf formatında indirmek için buraya tıklayınız.

sosyalbilimler.org’da yayımlanan metin, video ve podcastlerin paylaşıldığı Telegram grubuna katılmak için buraya bakılabilir. Söz konusu grubun, kuruluş nedeni, işleyiş, güvenlik hususu, sorumluluklar ve diğer detaylar için bu sayfa incelenebilir.


sosyalbilimler.org'da yayımlanan çalışmalar ile ve yeni çıkanlar arasından derlenen kitapların yer aldığı haftalık e-posta bültenine ücretsiz abone olmak için bu sayfa incelenebilir.

Telegram Aboneliği


sosyalbilimler.org’da yayımlanan metin, video ve podcastlerin paylaşıldığı Telegram grubuna katılmak için buraya bakılabilir. Söz konusu grubun, kuruluş nedeni, işleyiş, güvenlik hususu, sorumluluklar ve diğer detaylar için bu sayfa incelenebilir.

sosyalbilimler.org’a Katkıda Bulunabilirsiniz.

sosyalbilimler.org'da editörlük yapabilir, kendi yazılarını yayımlayarak blog yazarımız olabilir veya Türkçe literatüre katkı sağlamak amacıyla çevirmenlik yapabilirsin. Mutlaka ilgi alanına yönelik bir görev vardır. sosyalbilimler.org ekibine katılmak için seni buraya alalım!

Bizi Takip Edin!

Sosyal Bilimleri sosyal ağlardan takip edebilir, aylık düzenlenen kitap çekilişlerimize katılabilirsiniz.